Project

Tactile Orchestra

Tactile Orchestra is een samenwerking met Studio Roos Meerman, waarin smart textile technology wordt gebruikt om een gezamenlijke muzikale ervaring te maken.

De installatie toont een zachte, harige oppervlakte die reageert op aanraking. Door de stof te aaien komen er bijzonderen klanken tevoorschijn, door met meerdere mensen de installatie te bespelen functioneert de installatie als een geheel orkest. Zo kan er op dit smart textile instrument iedere keer weer een totaal nieuwe symfonie gemaakt worden.

Tactile Orchestra  - Foto door Xandra van der Eijk
Tactile Orchestra - Foto door Xandra van der Eijk

Participatie en samenwerking zijn hoekstenen van onze samenleving, en begrippen die steeds meer actief worden gestimuleerd. Maar hoe kunnen we betekenis en inhoud geven aan deze woorden? Wat is de beste manier om samen te ontdekken? Tactile Orchestra kan worden gezien als een zoektocht naar een antwoord op deze vragen.

De installatie is de laatste jaren continue in ontwikkeling geweest, en heeft vele verschillende vormen, geluiden en stoffen gekend. Deze ontwikkeling werd zichtbaar door deelname aan exposities en festivals, maar ook in een onderzoek naar een verdere toepassing van de technologie achter de installatie. Centraal in dit onderzoek stond de vraag: hoe kan een kunstwerk dienen als basis voor sociale innovatie?

Ontdek een muzikale compositie door de oppervlakte aan te raken

Kozie Wall Object - Foto door Eva Broekema
Kozie Wall Object - Foto door Eva Broekema

Kozie

Met ons product Kozie hebben we een manier gevonden om de originele installatie aan te passen tot een muur object en een kussen voor dementerende ouderen en andere toepassingen in de zorg. De producten zijn met overweldigend enthousiasme ontvangen, wat heeft geresulteerd in een nieuwe start-up! Wil je meer weten over deze ontwikkeling, kijk dan op de Kozie pagina, of op de eigen website van Kozie.

Tactile Orchestra is momenteel te zien in het Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum in New York en was daarvoor ondermeer te zien bij Gorizia Italie, Drift Nijmegen, CineKid Amsterdam en Museum Arnhem.